Training op het gebied van voedselveiligheid

Voedselveiligheid

 

Voedselveiligheid is een term die gebruikt wordt om aan te geven in welke mate ons voedsel (on)veilig is voor de menselijke gezondheid. 

Onder voedselveiligheid vallen het vóórkomen en het voorkómen van: 

Voedselvergiftiging: Met voedselvergiftiging wordt meestal een toestand van ziekte aangeduid, veroorzaakt door het consumeren van eten, waarin zich een ziekmakende (giftige) stof bevindt. Het eten van bewust door anderen vergiftigd voedsel of het eten van bekend giftige producten is geen voedselvergiftiging in deze zin. 

Voedselintolerantie: Bij intolerantie voor een stof reageert een persoon met een ongewone lichamelijke reactie op het contact met die stof, terwijl diezelfde stof bij anderen gewoonlijk geen bijzondere reactie veroorzaakt. Bij een vergiftiging is er dus geen sprake van intolerantie, omdat een ongunstige reactie in dat geval normaal is. 

Voedselbederf: Bij bederf denk je misschien aan een gekneusde aardbei of een bak stinkende visfilets. In beide gevallen gaat het erom dat je het product niet meer kunt gebruiken voor je gasten. Je moet het weggooien. Voedsel kan bederven door: Fysisch bederfBederf door enzymenBederf door micro-organismen. 

Voedselallergin: Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), die op zich helemaal niet schadelijk hoeven te zijn, zoals stuifmeelkorrels, huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen. 

 

SHSC en voedselveiligheid: 

Een goede hygiëne is van evident belang voor voedselveiligheid in uw bedrijf. SHSC voert hygiëne-inspecties uit en toetst bedrijven op hygiëne en voedselveiligheid. Dat doen wij onder andere voor de gehele voedselindustrie en voor andere versbranches zoals de horeca en supermarkt. 

Met de inspecties van SHSC bouwt u belangrijke extra zekerheden in. We bieden op opbouwende wijze ondersteuning en geven praktische tips. Met onze inspecties voorkomt u risicovolle situaties en krijgen hygiëne en voedselveiligheid structureel aandacht.